DE CAPGIRAT A LA TERRA

 

De Capgirat a la Terra és el títol del primer muntatge de La Marciana Companyia. L’espectacle arrenca amb l’arribada a la Terra de tres marcians que estan fent una gira interplanetària. La seva missió és ben clara: aparcar la nau espacial per explicar, als terrícoles de totes les mides, un recull de contes tradicionals ben originals. Històries de sempre versionades per una narradora i musicades per dos músics, tots ells procedents de la Penúltima Galàxia.

Des d’una òptica marciana s’expliquen contes com el Patufai, un curiós Patufet que volava en patinet per l’espai, les aventures d’un Llop Sentimental, La Superventafocs, una Rateta que escombrava el seu planeta o el Soldadet Pacifista, una versió “sui generis” d’El Soldadet de Plom.

Els personatges que hi apareixen provenen d’altres planetes del Sistema Solar i es desplacen per mitjà d’avions ultrasònics, coets o teletransportadors. Però malgrat les diferents procedències, tots ells tenen un denominador comú: no són personatges estereotipats, bons o dolents sinó que tenen punts forts i febleses, la qual cosa els fa completamente humans. De fet, un dels objectius de la narració és positivar els contes que tots coneixem, substituïnt la crueltat, sovint implícita en els contes populars, per la solidaritat i la tendresa.

ULlop sentimental” que marxa de casa amb una llista dels personatges que es pot menjar però aviat es deixa vèncer per 


Un “Soldadet Pacifista” que ha decidit que no vol fer la guerra.la compassió.

Però De Capgirat a la Terra té un propòsit afegit: transmetre valors actuals com l’esforç, l’esperit de superació, la pau, l’ecologia o la igualtat de gèneres.” La Superventafocs” o “La rateta que escombrava el seu planeta”, per exemple, representen una reivindicació del paper actiu dels personatges femenins, relegats en molts contes a un terreny domèstics o a un segon pla.

Amb tot, l’espectacle combina moments poètics amb moments trepidants. El resultat és una experiència musical amb grans dosis d’humor i, en qualsevol cas, molt especial.

Dossier